Bloğumuzun ilk yemeği Gaziantep yöresine ait FIRINDA PATLICAN KEBABI
aslında bu yemek mangal ateşinde daha güzel olmakla birlikte böylede gayet lezzetli
oluyor .
oluyor .
Fırında Patlıcan Kebabı tarifi :
- 500 gr. kıyma
- 1 kg. patlıcan
- 1 tane soğan
- 6 adet arpacık soğan
- 3/4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığından az domates salçası
- 1 yemek kaşığından az biber salçası
- tuz,karabiber,kimyon,kırmızı toz biber
Üstüne sos için:
- 2 bardak su
- 1 adet domates rendesi
- 1 tatlı kaşığı domates biber salçası
- azıcık tuz
- 1 çay kaşığı şeker
Üzerini süslemek için :
- 3 adet biber
- 2 adet domates
Köftemizi hazırlamakla başlayalım yemeğimize kıymayı bir kaba koyup üzerine ince kıyılmış
ya da rondoda çekilmiş soğan domates ve biber salçasını ekleyelim . Arpacık soğanları
borcamımızın yada tepsimizin ortasına koyucaz . Köftemize baharatları ekleyip dolaba
dinlenmeye bırakalım . Patlıcanları 1 parmak yada 2 parmak genişliğinde doğruyalım . Ben
ince kullanmaktan yanayım patlıcanları . Su dolu bir kaba koyalım patlıcanları üzerine tuz
serpip acı suyunun çıkmasını bekleyelim , suyunu 2 yada 3 kez değiştirebilirsiniz .
Buzdolabından köftemizi çıkartıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp sonrasında iki
patlıcanın arasına sıkıştıralım tepsi yuvarlak olduğu için sıkış sıkış gitmesine gerek yok dizil-
dikten sonra kendiniz onları daha sıkı yapabilirsiniz iterek . Tepsiye dizdiğimiz ard arda
patlıcan ve köftemizi bitirdikden sonra ortasına arpaçık soğanları sarımsakları koyalım ister
seniz domates ve biberde koyabilirsiniz süslemeden hariç. Hazırladığımız sosun içinde
şeker olmasının sebebi şekerin patlıcan yemeklerine güzel bi tat katmasıdır . Sosumuzuda
tepsimize koyduktan sonra üzerini süsleyip 200 derece fırında üzerideki domatesler biberler
güzel kızarana kadar pişirin yani bu süre yaklaşık 50/60 dakika tabi fırınızın ısınma durumuna bağlı . Patlıcan ve köfteler iyice piştiğinde fırını kapatıp bi 5 10 dakika dinlendirin .
Yanında bulgur pilavıyla servis edebilirsiniz . Afiyet olsun ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder