2 Ağustos 2013 Cuma

FIRINDA PATLICAN KEBABI

            
               Bloğumuzun ilk yemeği Gaziantep yöresine ait FIRINDA PATLICAN KEBABI
           aslında bu yemek mangal ateşinde daha güzel olmakla birlikte böylede gayet lezzetli 
               oluyor . 

      Fırında Patlıcan Kebabı tarifi :
  • 500 gr. kıyma 
  • 1 kg. patlıcan 
  • 1 tane soğan 
  • 6 adet arpacık soğan 
  • 3/4 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığından az domates salçası
  • 1 yemek kaşığından az biber salçası
  • tuz,karabiber,kimyon,kırmızı toz biber

     Üstüne sos için:
  • 2 bardak su 
  • 1 adet domates rendesi 
  • 1 tatlı kaşığı domates biber salçası 
  • azıcık tuz 
  • 1 çay kaşığı şeker 

     Üzerini süslemek için :
  • 3 adet biber
  • 2 adet domates 

     Köftemizi hazırlamakla başlayalım yemeğimize kıymayı bir kaba koyup üzerine ince kıyılmış
     ya da rondoda çekilmiş soğan domates ve biber salçasını ekleyelim . Arpacık soğanları 
     borcamımızın yada tepsimizin ortasına koyucaz . Köftemize baharatları ekleyip dolaba
     dinlenmeye bırakalım . Patlıcanları 1 parmak yada 2 parmak genişliğinde doğruyalım . Ben 
    ince kullanmaktan yanayım patlıcanları . Su dolu bir kaba koyalım patlıcanları üzerine tuz 
    serpip acı suyunun çıkmasını bekleyelim , suyunu 2 yada 3 kez değiştirebilirsiniz . 
     Buzdolabından köftemizi çıkartıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp sonrasında iki 
    patlıcanın arasına sıkıştıralım tepsi yuvarlak olduğu için sıkış sıkış gitmesine gerek yok dizil-
    dikten sonra kendiniz onları daha sıkı yapabilirsiniz iterek . Tepsiye dizdiğimiz ard arda 
   patlıcan ve köftemizi bitirdikden sonra ortasına arpaçık soğanları sarımsakları koyalım ister
   seniz domates ve biberde koyabilirsiniz süslemeden hariç. Hazırladığımız sosun içinde
    şeker olmasının sebebi şekerin patlıcan yemeklerine güzel bi tat katmasıdır . Sosumuzuda
  tepsimize koyduktan sonra üzerini  süsleyip 200 derece fırında üzerideki domatesler biberler
   güzel kızarana kadar pişirin yani bu süre yaklaşık 50/60 dakika tabi fırınızın ısınma  durumuna bağlı . Patlıcan ve köfteler iyice piştiğinde fırını kapatıp bi 5 10 dakika dinlendirin .
  Yanında bulgur pilavıyla servis edebilirsiniz . Afiyet olsun ...


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder